Följ med på vår klimatresa

Klimatsmart teknik har alltid legat Västbo Transport varmt om hjärtat. De senaste åren har det hänt mycket på vår klimatresa.
– Det är relevant att vara långt fram. Vi vill kunna finnas kvar länge och då måste man vara med på tåget, säger Jacob Axelsson, vd för Västbo Transport.

Detta har hänt på vår klimatresa:

Bergvärme

Lokalerna i Smålandsstenar, som stod inflyttningsklara 2013, värms upp genom bergvärme och 28 borrhål i marken. Sommartid använder vi systemet för att kyla företagets kontorsdel.

Fordonstvätten

Under marken har vi en 20 kubikmeter stor tank där allt regnvatten tas om hand. Detta vatten använder vi sedan i fordonstvätten. Återvinningsgraden av tvättvattnet är hög.

Solceller

Under 2021 installerades drygt 700 solcellspaneler på taket till Västbo Transports lokaler i Smålandsstenar. Läs mer om vår solcellsanläggning »

LED-belysning

Merparten av belysningen är utbytt till LED-belysning med närvarostyrning. 

Biogaslastbilar

Under 2023 satte vi fem biogastlastbilar i drift. Dessa ska fungera som distributionslastbilar och kommer i huvudsak köra lokalt i närområdet. I slutet av året öppnade även en tankstation för biogas på vår mark, som drivs och ägs av Småländska Bränslen. 

Läs mer om vår satsning på biogaslastbilar »

Läs mer om biogas »

Läs mer om när vi invigde tankstationen för biogas » 

Ellastbilar

Sedan början av mars 2023 är kretstrafiken i närområdet 100 procent elektrisk genom våra två ellastbilar.
Inom kort kan du läsa mer om vår satsning på ellastbilar här på vår hemsida.