Följ med på vår klimatresa

Klimatsmart teknik har alltid legat Västbo Transport varmt om hjärtat. De senaste åren har det hänt mycket på vår klimatresa.
– Det är relevant att vara långt fram. Vi vill kunna finnas kvar länge och då måste man vara med på tåget, säger Jacob Axelsson, vd för Västbo Transport.

Detta har hänt på vår klimatresa:

Bergvärme

Lokalerna i Smålandsstenar, som stod inflyttningsklara 2013, värms upp genom bergvärme och 20 borrhål i marken. Sommartid använder vi systemet för att kyla företagets kontorsdel.

Fordonstvätten

Under marken har vi en 30 kubikmeter stor tank där allt regnvatten tas om hand. Detta vatten använder vi sedan i fordonstvätten. Återvinningsgraden av tvättvattnet är hög. 

Solceller

Under 2021 installerades drygt 700 solcellspaneler på taket till Västbo Transports lokaler i Smålandsstenar. Totalt handlar det om en anläggning om ca 2 000 kvadratmeter. Solen skiner nu på panelerna och produktionen av el är igång. Anläggningen förväntas ge 370 000 kWh om året.
– Det känns bra att man kan producera ström lokalt. Vi beställde anläggningen i maj 2021 och det har redan visat sig vara bättre än kalkylen, säger Jacob Axelsson.

LED-belysning

Merparten av belysningen är utbytt till LED-belysning med närvarostyrning. 

Biogaslastbilar

Vi har beställt ett antal gasdrivna lastbilar som levereras under 2023. Dessa ska fungera som distributionslastbilar som i huvudsak kommer köra lokalt i närområdet. Som ett led i vår klimatsatsning byggs även en tankstation för biogas här på vår mark. Detta gör vi tillsammans med Småländska bränslen, som levererar såväl gas som själva macken.

Idag är det långa avstånd mellan tankstationerna för den som vill tanka biogas. Vi ser att det finns ett behov av en mack lokalt här i Smålandsstenar. Givetvis kommer vi tanka våra gasdrivna bilar vid tankstationen men den kommer också vara öppen för allmänheten så att alla kan tanka klimatneutralt lokalt. Biogasen vid tankstationen kommer att komma från olika rötningsanläggningar i närområdet.

Förhoppningen är att stationen kommer stå klar under 2023, ungefär samtidigt som Västbo Transport får sin efterlängtade leverans av de nya gasdrivna lastbilarna.

– De här lastbilarna är dyrare än vanliga bilar. Men vi gör det för att vi är intresserade. Nu hoppas vi att kunderna vill följa med på vår resa och det tror vi att de vill. Vi ser att fler och fler kunder efterfrågar miljövänliga alternativ, säger Jacob Axelsson.